a vilÁg legnagyob csodÁifőoldal
feltalálók
játékok
a sony ericcson telefonokról
verseny autók
csodak
sport autók
Fórum 

Ha többet akar tudniwww.sonyericsson.hu

Sony Ericsson K330 - K ügynök belépője

 nagycsodak

Több belépő szintű telefon van, mint kéne. Vagy csak most sűrűsödtek össze a teszttermékek? Járt nálam a Vodafone 527, a Philips 292, s még mindig hever körülöttem egy pár ilyen… egyik sem egy technológiai csemege. De tény, ami tény: darabszámot tekintve ebben a régióban még mindig ezek a legjobban fogyó modellek, a pénz nagyúr. Ráadásul nincs is mindenkinek szüksége annál több funkcióra, amit ma már tényleg megkap egy olcsó telefontól is.

A Sony Ericsson jelentős erőket mozgósít ebben a szegmensben. Egyrészt kötöttek egy ODM megállapodást a Sagemmel, így egyik-másik japán-svéd modell menürendszerében felbukkannak az egykoron francia márka ismérvéi, másrészt pedig a házon belül tartott fejlesztések is több szálon futnak. A T betűvel jelölt sorozat igényes külső borítást és minőségi, jellemzően fémes anyaghasználatot mondhat magáénak, most pedig itt van a K széria legújabb tagja, amely a K330 nevet kapta meg, bár inkább kettessel kéne ennek a számnak kezdődnie, ha rápislantunk a meglehetősen szerény specifikációs táblázatra.nagycsodak

GSM Takács egy pici, kissé fradista dobozt küldött nekem, zöld és fehér színek dominálnak, s kibontás után sem tobzódhatunk a tartozékok rengetegében, hiszen a készüléken kívül csak egy töltőt és egy egyszerű headsetet csomagolhatunk ki. Nem túl bőséges a lista tehát, de a jelenlegi, kártya független 20-25 ezer forintos ár nem is kecsegtetett ennél többel.

Külső

Lehet megkövezni, szerintem ez embertelen ronda. Ahogy az ember kiveszi a dobozból, már inkább tenné is vissza, hiszen egyértelművé válik, hogy miért erőltették ezt a zöld színt már a csomagoláson is. Talán pszichés okai vannak, megpróbálták felkészíteni a júzert arra, hogy valami zöldséggel szembesülnie kell, s ez meg is történik a navigációs gomb peremén és a funkcióbillentyűk teljes terjedelmén visszaköszönve, hogy aztán a telefon oldalán csík formában világítson tovább, s a kamera optikáját is körülrajzolja.

nagycsodak

Van egyébként sárgás árnyalatban is K330, de nem hiszem, hogy az felérne egy vizuális orgazmussal. De - s itt jön a dolog pozitív oldala – a csúnyaság nagyon kellemesen kezelhető. A zöld navigációs gomb pereme magasan kiáll, eltéveszthetetlen, a számbillentyűk a gyártótól meglepő módon kellemesen puhák, gumírozottak. Az egész készülékházat beborító fekete műanyag ugyan nem a presztízst sugallja, de nagyon kellemesen strapabírónak, időtállónak tűnik a megoldás. Simán el tudom képzelni, hogy egy-egy nagyobb esést is túlél az eszköz, pláne, ha a K300i-ből indulunk ki, amelyet módunkban állt emberesen megzúzni.

nagycsodak
[+]

Szemből tehát a zöld szín indokolatlan használatán túl semmi extrával nem fogunk találkozni, bár két dolog azért még megemlítendő. Sajnos a navigációs gomb közepe nem benyomható, ezért mindig a bal oldalt található funkcióbillentyűvel „okézhatunk”, ami viszont tényleg nem illik ebbe a színséma szempontjából már gyárilag elfarkalt képbe, hogy a gombok világítása kék. De csak azok a billentyűk világítanak, amik viszont nem zöldek. Éljen.


[+]

Oldalról sajnos lemaradt a hangerőt szabályozó gombpáros, az adatcsatlakozó pedig a telefon tetejére költözött. Talán egy ilyen nyitott megoldás itt van a lehető legrosszabb helyen, csepegő esőben beszélgetni már rögtön nem nyerő, pedig egyébként úgy nézem, hogy a burkolat miatt a K330 ettől biztosan nem dobná fel a talpát. A hátlapot levenni rémálom, tényleg nem tudom, hogy minek ezt a körömmel lepattintós módszert ennyire erőltetni. Máskülönben semmi extra nincs a készülék hátulján, márkajelzés, némi rácsozat a hangok kiáramlását segítendő, illetve itt dülleszti szemét a zölddel körülrajzolt kamera.

Menü, Alapfunkciók

Nos, ehhez a menühöz biztos nem piszkált hozzá a Sagem, mivel szerintem senki sem piszkált hozzá. Fogták és betették a T280 menüjét, ez is 128x160 pixelen dolgozik, amaz is, minek fejlesszünk bármit is. Csináltak négy új témát (amelyek egyéni megítélésem szerint nem sikerültek túl frenetikusra), és itt a fejlesztési részleg a maga részéről befejezettnek tekintette a munkát.

 

Nincs tehát ebben a most már csakugyan öregecske menüben semmi extra. Az mondjuk kellemes meglepetés, hogy a T280-hoz képest jelentősen nőtt a telefonkönyv mérete, ezúttal 1000 név tárolható. Egy névhet csupán három telefonszám és egy email cím rendelhető hozzá, hiányzik a nagyobb márkatársakban régóta jól működő fülekre osztott megjelenítés is.

 

 

Az üzenetkezelés kapcsán sem lesz semmi grandiózus és lehengerlő újdonság. A telefonban 500 SMS tárolható, a multimédiás üzenetek a belső memóriába kerülhetnek, amely 10 megabájtos. Sajnos email kliens nincsen, pedig ez még a T230i-ben is volt, azóta kikopott ebből a szegmensből. A szöveges üzenetek írását T9 segítheti, MMS konstruálását pedig addig nem is engedi a szoftver, amíg nincsenek beállítva rendesen a szolgáltatói paraméterek.

 

Az ébresztőóra egyetlen időpont tárolására képes, ez ismétlődhet, ám a szundi idejének piszkálásra nincsen lehetőség. Az egyetlen opció, hogy a hangok frontján az FM-rádió is elérhető opció, tehát ha valaki mondjuk Majkára akar kelni… A naptár is egyszerű, csak havi nézetet rajzol, egyféle bejegyzéstípus rögzíthető, amelynek lehet tárgya, ideje és riasztása. Ennyi. Nincs most sem kódmemória, a számológép alapfunkciós, a szervezőfunkciók között viszont van elemlámpa, amely – mivel a hátlapon nincs villanó – a kijelzőre rak ki egy teljesen fehér hátteret. Nem mondom, hogy elvakított, de végszükség esetében, kulcslyuk megtalálásához jól jöhet.

Multimédia, Egyebek

Talán túlzás multimédiának nevezni az egy darab VGA kamerából álló kínálatot, de ez jutott. A zölddel körülrajzolt optika fekvő nézetű keresőt biztosít, az opciók minimálisak, a kamerahang pedig egy nagyon gagyi tapsolás. Az elkészült képekről nemigen lehet pozitívan nyilatkozni, de ebben a kategóriában, ennyi pénzért ennyi jár, de a T280-ba sikerült egy 1,3 megapixeles optikát belenyomorintani.

 

 

A hangok frontján jönnek a kényesebb dolgok. Kezdjük onnan, hogy profilok nincsenek. A csengődallamok elég puritának, de legalább hangosan szólnak, ha mi is úgy akarjuk, ráadásul MP3 fájl simán betehető, mert a készülék le tudja játszani. Sokáig rajta lifegett a kijelzőn a fólia, amely némiképp takarta az előlapi hangszórót is, ennek tudtam be, hogy hangminőség torz. Aztán levettem, s ugyanolyan torz maradt, nem tudom, hogy mi van mostanában a Sony Ericssonnal, talán csak mi fogunk ki ennyire selejt darabokat, de a T700és az S302 után ez a modell is rettenetes hangminőséget produkál, amin nem segít az sem, ha a hangerőt piszkálgatom.

 

A szórakoztatásról az FM-rádió gondoskodik, ehhez a mellékelt alapszintű füles csatlakoztatása elkerülhetetlen. Van két remek játékunk is, a QuadraPop már évek óta a Sony Ericsson telefonok sajátja, a JC Does Texas sem ismeretlen. Van egy egészségügyi programocska, amellyel kalóriát számolgathatunk, de olyan szinten, hogy 10 deka rizs és egy szelet sonka mennyivel növel meg bennünket.


[+]

Adatátviteli szempontból csak GPRS áll rendelkezésünkre, ehhez – illetve a 128x160 pixeles felbontáshoz – tök felesleges egy HTML böngésző. Lokálisan Bluetooth átvitelt használhatunk, ez rendben működött, a tesztfotók így kerültek át a telefonról a számítógépre, s onnan az internetre. A hátlap alatti akkumulátor közepes, három napos átlagos készenlétre számíthatunk.


[+]

Összegzés. Tökéletesen felesleges modellnek érzem a K330-at. Nem mutatós, egyelőre még nem is túl olcsó, semmi újat nem tud felmutatni, nincs specialitása. Egy sokadik modell a belépő szintű készülékek piacán, amelynél a T280 sokkal elegánsabb, ráadásul annak idején a 3-massal kezdődő K sorozatú modellek azért egy lépcsőfokkal fentebb helyezkedtek el a ranglétrán.

Bog

A Sony Ericsson K330 a GSM Takács jóvoltából került hozzánk. Köszönjük.
A készülék megvásárolható online a 
www.gsmtakacs.hu címen.

 

 

Sony Ericsson C702i

 • Hálózat:    GSM 850 / 900 / 1800 / 1900
 • Bevezetés ideje:    2008
 • Méret:    106 x 48 x 15.5 mmnagycsodak
 • Súly:    105 g
 • Kijelző típusa:    TFT, 256K szín
 • Kijelző felbontása:    240 x 320 pixel
 • Kijelző egyéb:    - Háttérképek, képernyővédők
 • Telefonkönyv:    Igen, 1000 x 20 mező, Fényképes hívás
 • Hívólista:    30 fogadott, 30 hívott, 30 nem fogadott
 • Memória kártya:    Memory Stick Micro (M2)
 • Memória egyéb:    - 160 MB memória
 • Akkumlátor típusa:    Standard, Li-Ion 950 mAh
 • Készenléti idő:    300 óra
 • Beszélgetési idő:    7 óra
 • Használati utasítás:    n/a

nagycsodak

    érinöképernyös telefonok

 www.nagycsodak.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!